FŐOLDAL SZOLGÁLTATÁSOKKAPCSOLATRÓLUNK KARRIER
 

Peugeot 1007 : Diagnosztika

 

A mai korszerű gépjárművek javítása nem lehetséges előzetes diagnosztika nélkül, a korszerű gépjárművek szinte minden egyes részét bonyolult elektronikus vezérlőegységek (angol rövidítésük ECU) felügyelik, a motortól elkezdve a klímáig, a műszerfaltól a légzsákig, a különböző menetdinamikai vezérlőktől (ABS/TC/ESP) az aktív felfüggesztésig. Ezek az elektronikus vezérlőegységek egymáshoz kapcsolódva bonyolult rendszereket alkotva teszik komfortosabbá és nem utolsó sorban biztonságosabbá az autónkat.

Igen ám, de ennek sajnos ára van. Ezek a bonyolult rendszerek már nem átláthatóak, hibáik egyszerűen nem felismerhetőek a vezérlőegységek öndiagnosztikai funkciójának használata nélkül. Ezért szükség van olyan eszközökre amivel a gépjárműbe épített vezérlőegységek lekérdezhetőek, és ami a szerelő számára láthatóvá teszi a vezérlőegységekben tárolt hibakódokat, mért értékeket, és az elvégzett javítás után lehetővé teszi a már nem jelen lévő hibát törlését.

A gépjárművek javítása manapság már elképzelhetetlen számítógépes diagnosztika nélkül. Segítségével olyan információkat kaphatunk, amelyekhez más módon nem juthatunk hozzá. Így gyorsabb, és jóval pontosabb diagnózis állítható fel, a javítás ezáltal célirányosabbá és olcsóbbá tehető, szemben a hagyományos diagnosztikai módszerekkel.

Az autódiagnosztika szerepe

A mai modern autó működését, a különböző egységek (motor, ABS, stb.) állapotát folyamatosan figyeli a központi vezérlőegység (ECU). A határértéken kívüli mért értéket hibának minősíti, és a műszerfalon található sárga vagy piros színű figyelmeztető jelzés formájában jelzi, vagy akár be is avatkozik, a rendszer működése un. vészüzembe kapcsol. A korszerű motorvezérlő elektronikák emellett rendelkeznek egy hibatárolási funkcióval, ami lehetővé teszi a hibák későbbi kiolvasását.

Ha észrevette, hogy gépjárműve műszerfalán kigyulladt a hibát jelző lámpa, keresse fel szervizünket és megállapítjuk a hiba okát!

Miért kap nálunk kiemelkedő hangsúlyt a diagnosztika?

  • a modern gépjárművek zsúfolásig tele vannak elektronikus rendszerekkel, alkatrészekkel
  • ezért már a hibák megállapításához is elengedhetetlenek a nagy tudású diagnosztikai műszerek
  • ezekkel sokkal gyorsabb és pontosabb a hiba megállapítása
  • ami igen jelentősen csökkenti a javításra fordított időt
  • kizárja a felesleges alkatrészcseréket
  • vagyis nagyon jelentős pénzmegtakarítást eredményez Ügyfeleinknek